”Nu täcker underhållsbidraget Pennys behov”

testimonial

När Anna och Stefan separerade var de osams om det mesta.

”Det var ingen lätt tid, men så här i efterhand kan jag se att min reaktion berodde på att jag upplevde att separationen i sig var en sådan förlust”, säger Anna.

Stefan flyttade direkt till en annan lägenhet, vilket innebar att Anna själv fick stå för alla kostnader för barnen.

”Helt plötsligt hade jag samma kostnader, men mindre än hälften av inkomsten. Jag sökte i och för sig underhållsstöd, men det täcker ju inte alla kostnader.”

I efterhand har Stefan berättat att han blev jättearg när han fick brev från Försäkringskassan med information om att Anna fick underhållsstöd och att han skulle betala tillbaka det till Försäkringskassan.

Han ville inte att staten skulle bli inblandad i försörjningen av hans barn. Att det var onödigt att han skulle betala 1 573 kronor i underhållsstöd till Försäkringskassan som i sin tur betalade samma summa till Anna. Han tyckte att det kändes fel att använda Försäkringskassan som mellanhand.

Anna menar att det var nödvändigt eftersom de inte kunde prata med varandra.

Samarbetssamtal för att komma överens

Men när den äldsta dottern var i åttaårsåldern kom vändningen.

”Penny cyklade omkull och hamnade på akuten och jag blev tvungen att ringa Stefan. När vi satt där på sjukhuset och väntade blev det naturligt att börja prata med varandra igen. Då insåg vi att vi inte var så arga på varandra längre.”

Efter besöket på akuten tinade relationen mellan Anna och Stefan upp och de beslöt sig för att boka tid för samarbetssamtal hos kommunen. De fick träffa en samtalsledare som hjälpte dem att komma överens om hur umgänget med barnen skulle se ut och hur man kan tänka kring underhåll och ekonomi.

Hjälp att räkna ut underhållsbidrag

De fick också tips om det beräkningsverktyg som finns på Försäkringskassans webbplats där man kan räkna ut ett rättvist underhållsbidrag. De valde att använda de förifyllda uppgifterna från Konsumentverket som visar hur mycket barn i olika åldrar kostar och sen fyllde de i sina respektive inkomster och utgifter. Uträkningen visade att Stefan ska betala 2 030 kronor för deras yngsta barn och 2 340 kronor för deras äldsta.

”Och det är ju betydligt mer än vad underhållsstödet skulle ha gett, säger Anna.”